Je job verliezen, een scheiding, een ongeluk of ziekte, rekeningen die zich opstapelen … Armoede overkomt je sneller dan je denkt. Daarom is solidariteit van levensbelang. Wie in aanmerking komt voor voedselhulp, wordt via het OCMW doorverwezen naar een van onze aangesloten verenigingen in jouw buurt. Daar kan je rekenen op voedselhulp en een luisterend oor. 

DE VOEDSELHULP IN JE BUURT

In België verdelen duizenden vrijwilligers voedselhulp via meer dan 670 aangesloten verenigingen. Ook in jouw buurt wordt er voedsel bedeeld. Hieronder lees je hoe je kan nagaan of je in aanmerking komt, en hoe je deze steun kan krijgen.

KOM IK IN AANMERKING?

Het OCMW in jouw gemeente gaat na of je in aanmerking komt voor voedselhulp. Dat hangt af van verschillende factoren, zoals je inkomen en je gezinssituatie. Elk jaar bepaalt de overheid de maximale grenzen van het inkomen voor het verkrijgen van hulp. Deze bedragen zijn anders voor alleenstaanden, samenwonenden en gezinnen. Ook specifieke factoren zoals de leeftijd van je kinderen of de huurprijs van je woonst spelen hierbij een rol. 

HOE KRIJG IK STEUN

Bij het OCMW in je gemeente zal een maatschappelijk werker jouw dossier behandelen. Hij of zij verwijst je dan door naar een lokale aangesloten vereniging in jouw buurt waar je gratis voedsel kan ophalen. 

Contacteer het OCMW-kantoor in je gemeente. 

WELKE STEUN BIEDEN DE LOKALE AANGESLOTEN VERENIGINGEN?

Bij de aangesloten verenigingen vind je vers en gezond voedsel, gecontroleerd op hygiëne en voedselveiligheid. Het zijn voedseloverschotten en schenkingen van de voedingsindustrie, supermarkten, voedselinzamelingen en veilingen, evenals aangekochte goederen met middelen van het ESF+ (Europees Sociaal Fonds Plus).

Bij onze vrijwilligers kan je ook altijd terecht voor een babbel en een kop koffie. Veel verenigingen bieden bovendien extra steun zoals kleding, boeken, speelgoed en meer. Ook voor hulp bij het vervullen van administratieve formaliteiten ben je hier aan het goede adres.  Informeer dus zeker naar de mogelijkheden bij jouw locale vereniging.

VEELGESTELDE VRAGEN

Kan iedereen zomaar terecht bij de lokale aangesloten verenigingen voor voedselhulp?

Nee. De Voedselbanken geven mensen in dringende financiële nood een duwtje in de rug. Of je hiervoor in aanmerking komt, wordt beslist door het OCMW in je buurt. Als dat zo is, ontvang je van hen een attest en wordt jou een van onze aangesloten verenigingen toegewezen waar je voedsel kan ophalen.

Contacteer dus het OCMW-kantoor in je gemeente om te weten of je in aanmerking komt. 

Welke hulp bieden de lokale aangesloten verenigingen?

De lokale verenigingen voorzien in de eerste plaats voedselhulp. Iedereen heeft recht op een gezonde maaltijd, daarom streven we naar gezond voedsel. Sommige verenigingen verdelen ook andere giften zoals hygiëne producten, onderhoudsproducten, kleding en luiers. Vraag dit zeker na bij de vereniging in jouw buurt. 

Naast de aangesloten verenigingen zijn er ook enkele aangesloten sociale restaurants waar hulpbehoevenden tegen een heel laag tarief kunnen genieten van een voedzame warme maaltijd.

Kan ik zelf het voedsel kiezen?

Grotendeels wel. De voeding die we verdelen bestaat uit giften van voedseloverschotten die we ontvangen van de voedingsindustrie, supermarkten en groente- en fruitveilingen. Daarnaast kopen we ook extra voedsel aan met de financiële donaties en ontvangen we goederen van het het ESF+ (Europees Sociaal Fonds Plus. Uit dat aanbod kan je meestal wel zelf je voedingswaren kiezen. 

Wanneer kan ik de voedselhulp ophalen?

De verdeling van het voedsel gebeurt op vaste verdeelmomenten. De verantwoordelijke van jouw aangesloten vereniging zal jou informeren over de exacte data.

Is de voedselhulp gratis?

Ja. De voedselhulp die je ontvangt is gratis. Hiermee willen we hulpbehoevenden een duwtje in de rug geven totdat ze weer wat financiële ademruimte hebben.

Hoelang kan ik voedselhulp krijgen?

Zolang het OCMW van je woonplaats attesteert dat je in aanmerking komt voor voedselhulp, kun je bij ons terecht. Zo bieden we hulp aan wie het écht nodig heeft.

Contact

BELGISCHE FEDERATIE VAN VOEDSELBANKEN VZW

Steenweg op Zellik 12-7
B-1082 Brussel

+32 (0)2 559 11 10

Voedselbanken Banques Alimentaires

Dankzij de voedselhulp kan ik tijdens deze moeilijke periode elke dag een warme en gezonde maaltijd op tafel zetten voor mijn gezin.

VICKY
Alleenstaande mama