Voedselbank in beeld: Doornik (BAT)

Wist je dat BAT (Banque Alimentaire de Tournai) een van de oudste regionale Voedselbanken van België is? Al sinds 1986 wordt van hieruit voedsel verdeeld in de streek rond Doornik, de Borinage, Bergen, Enghien en Komen-Moeskroen. Ook hier stijgt de vraag naar voedselhulp jaar na jaar. Om zo veel mogelijk kwetsbare mensen te kunnen helpen, werkt het vrijwilligersteam daarom volgens een bijzonder efficiënt systeem.

Wie de vroegere mijnstreek in Henegouwen bezoekt, merkt het meteen: de streek heeft veel troeven, maar er heerst helaas ook heel wat armoede. Om de voedseldistributie in goede banen te leiden, werkt de BAT met meerdere opslagplaatsen. Zo is er naast het hoofdmagazijn in Froyennes bij Doornik ook een opslagplaats in Moeskroen en Jemappes bij Bergen. Zo wordt de regio in distributiezones ingedeeld en gebeurt de voedselverdeling naar de 54 lokale aangesloten verenigingen heel efficiënt. 

Dagelijkse inzameling bij supermarkten

Het grootste deel van de voedselinzameling gebeurt via SOREAL (SOlidarité RÉseau ALimentaire) - ook wel ‘la ramasse’ genoemd, een platform dat onverkochte voedingswaren inzamelt en verder verdeelt aan hulporganisaties zoals de BAT. 

Luc Janssens, ondervoorzitter van BAT: “We houden niet echt van het woord ‘ramasse’. Dat wekt het beeld van oprapen wat op de grond is gevallen, en dat is precies het tegenovergestelde van wat wij doen. We gaan elke dag naar de supermarkten Colruyt en Aldi en brengen 500 à 1.000 kg gezonde, verse producten mee. We kochten ondermeer een shock-freezer aan, zodat we de producten die we niet voor de vervaldatum kunnen verdelen, heel snel kunnen invriezen. Zo garanderen we dat er niks vervalt.” 

Vlotte herverdeling 

De rest van de voedingswaren ontvangen ze via de Federatie, het ESF+ (Europees Sociaal Fonds Plus) en dankzij giften van bedrijven en particulieren.  Alle voedseloverschotten worden in de meest optimale omstandigheden samengebracht en bewaard in het hoofdmagazijn in Froyennes. Daar bevinden zich loskades met hijsapparatuur, grote stapelrekken en koelruimtes. De zeven bestelwagens, waarvan er vier gekoeld zijn, vervoeren alles naar de andere magazijnen in Moeskroen en Jemappes.

Woensdagmiddag en donderdagochtend zijn traditioneel de belangrijkste verdeeldagen bij de BAT. Dan komen de bestelwagens van de aangesloten verenigingen naar het magazijn in de buurt om hun voedingswaren op te halen. 

Hoge energie- en transportkosten

Net als bij andere regionale Voedselbanken zijn de hoge energie- en transportkosten ook voor hen een financiële uitdaging. In 2022 besloegen die kosten zelfs 60% van de totale uitgaven. Om de energiekosten te drukken, werden de BAT-gebouwen met de hulp van de Federatie voorzien van meer dan 160 zonnepanelen. En gelukkig kan de BAT ook rekenen op een hecht team van gemotiveerde vrijwilligers. Een van hen is Marc, die de logistiek in het magazijn in Froyennes organiseert.

Marc: “Ik ben verantwoordelijk voor de ontvangst en verzending van levensmiddelen. Ik blijf in contact met leveranciers, transporteurs en de Federatie voor leveringen. Dat is me op het lijf geschreven; ik heb altijd in de logistiek gewerkt.  Toen de BAT op zoek was naar iemand die tweetalig was om met de transporteurs en de Federatie samen te werken, heb ik me meteen kandidaat gesteld. En hier ben ik dan verantwoordelijk voor het magazijn in Froyennes. De werkdruk is soms zwaar, omdat er zoveel problemen op te lossen zijn. Maar ik doe het met plezier!”

Van vervroegd pensioen naar voorzitterschap

Ook Pierre Vanassche, voorzitter van de BAT, begon 13 jaar geleden als vrijwilliger bij de BAT. “Ik was personeelsdirecteur in twee grote bedrijven in de regio Doornik. Daarna werd ik directeur van een competentiecentrum voor industriële beroepen. Op 62-jarige leeftijd ging ik met vervroegd pensioen en voelde me al snel een beetje inactief. Ik hou van mensen en wilde graag betrokken zijn bij een project met een sterke sociale dimensie.

In mijn beroepsleven was ik collega van Paul Dumortier, oprichter van de BAT. Hij vroeg me om bij zijn team aan te sluiten. Dat begon met het dragen van pakketten, het rijden van diepvrieswagens naar verenigingen en het besturen van een vorkheftruck. Daarna kreeg ik de leiding over personeelszaken en vervolgens werd ik voorzitter.”

Dit hechte team van ongeveer honderd vrijwilligers doet elke dag zijn uiterste best om meer dan 11.000 mensen in nood te helpen. Wil jij ook deel uitmaken van deze sympathieke bende? Geef ons een seintje, we heten je van harte welkom!

 

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.