Pierre De Villers schrijft de nieuwsbrieven van de Belgische Federatie

Zo’n 2 jaar geleden startte Pierre bij de Voedselbanken, kort na de start van zijn brugpensioen. Hij kende Jacqueline Vanhussel, communicatieverantwoordelijke van de Federatie, en zag dat ze dringend op zoek was naar hulp. Hij bleek een uitstekende vrijwilliger om het communicatieteam van de Voedselbanken te versterken. 

Ik werkte zo’n 20 jaar als docent Communicatie aan het IHECS in Brussel (Institut des Hautes Études des Communications Sociales), de oudste communicatieschool in België. Daarvoor was ik aan de slag als communicatiemanager in een bureau voor technische bijstand van de Europese Commissie. Daar hielp ik met de uitbouw van het taalprogramma LINGUA en het Leonardo da Vinci programma, dat hielp bij de uitvoering van de beroepsopleiding in de EU.

De Voedselbanken leerde ik vooral kennen als docent. Ik was verantwoordelijk voor de Master Public Relations en een groep studenten schreef een technische scriptie voor de rebranding van Voedselbanken – ondertussen meer dan 10 jaar geleden. Dat deden we soms, een gratis service aanbieden in ruil voor de kans die aan onze studenten werden gegeven. Daardoor kwam de vereniging dichtbij.

Solidair tegen armoede

De strijd tegen armoede sprak me altijd al aan. Als student had ik het zelf moeilijk, ik betaalde zelf mijn studie aan de universiteit, want ik was vanaf mijn 18e financieel zelfstandig. Ik moest daarvoor soms mijn studies koppelen aan een voltijdse job. 

Mijn visie op de maatschappij werd toen al gevormd – hoe moeilijk het kan zijn voor de mensen om ergens te geraken. Ik zag ook veel racisme, dat heb ik nooit begrepen. Ik heb naar mijn gevoel veel meer gemeen met de mensen die hier ‘vreemdelingen’ worden genoemd – een vreselijk woord - dan met extreemrechtse landgenoten. Dat zijn de echte ‘vreemdelingen’ voor mij. Bovendien is armoede volgens mij een politieke keuze, iets dat onze maatschappij toelaat. Het enige wat we kunnen doen, is solidair zijn en ons verenigen om het probleem te verlichten. Dus zodra ik met pensioen ging, engageerde ik me. 

Altijd in beweging

Ik vind het erg leuk om andere vrijwilligers te leren kennen. En dat is maar goed ook: ik bezoek alle 9 voedselbanken in het land voor Foodbanks News, de nieuwsbrief van de Federatie. Ik verzorg die nieuwsbrief van a tot z: contact opnemen met mensen, interviews afnemen, verdeelpunten en Regionale Voedselbanken bezoeken, evenementen bijwonen, alle teksten vertalen zodat alles tweetalig verschijnt… 

Ik vertaal trouwens ook brochures en lees webteksten na; ik ondersteun Jacqueline waar nodig. Officieel is dat 1 dag per week, maar sommige periodes zijn veel hectischer dan andere. Zoals de periode rond het jaarverslag. We zetten ons schrap, want die komt er binnenkort weer aan!

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.