Ronny (61) vond voedselsteun en vriendschap bij Open Plaats

Ronny was tot voor kort hulpbehoevend en rekende op voedselhulp. Die tijd is voorbij, maar toch keert hij regelmatig terug naar voedselverdeelpunt Open Plaats voor een koffie en een babbel. Want de vrienden die hij er maakte wil hij niet missen.

Ronny is geboren in een gezin van 11 kinderen in Gent. Zijn vader overleed toen Ronny 12 jaar oud was. Ronny bleef alleen achter bij zijn moeder, die vorig jaar overleed op 99-jarige leeftijd. 

Door omstandigheden kwam het gezin in de financiële problemen, maar via bewindvoering werden de schulden afbetaald. Ronny is dankbaar dat hij tijdens die moeilijke periode op de Voedselbanken kon rekenen. “Elke donderdag haalde ik mijn voedselpakket op. Ondertussen ken ik daar veel mensen heel goed. Er was meer te doen dan enkel voeding ophalen; we kookten soms ook samen. Dat kan ik heel goed. Ik heb nog bij het OCMW gewerkt als vrijwilliger, in het sociaal restaurant van het Dienstencentrum De Knoop, waar ik hielp in de keuken. Nu werk ik nog steeds bij Villa Ooievaar, een sociaal restaurant, op maandag, dinsdag en zaterdag. Ik blijf altijd actief.”

Gezonde voeding, broodnodige connectie

Ronny en zijn moeder zorgden goed voor elkaar. “Mijn mama heeft veel meegemaakt: haar man vroeg verloren, en 7 van haar elf kinderen overleefd. Wij hebben altijd samengewoond, tot de laatste jaren … Ze viel te vaak, ze moest naar een home. Ik ging alle dagen bij haar op bezoek. Toen ze stierf liet ze een grote leegte achter”. 

“Die leegte werd deels ingevuld door mijn vrijwilligerswerk en door de mensen die ik ontmoette bij het voedselverdeelpunt”, vertelt Ronny. “Natuurlijk kan niet elk voedselverdeelpunt extra activiteiten organiseren; ik ging vroeger ook al bij verdeelpunten waar ik enkel voedsel ontving. Maar bij Open Plaats gebeurt dat wel. Eén keer op de maand is er Open Keuken, en dan kook ik mee.  En zo heb ik daar belangrijke vrienden gemaakt. Ik woon nu alleen, ik mis mijn moeder nog elke dag. Daar heb ik het moeilijk mee, ik zie niet veel mensen. Sociaal contact is heel belangrijk voor mij.”

Net boven de armoedegrens

Van opleiding is Ronny schilder, maar hij heeft dat beroep nooit kunnen uitoefenen en is in de werkloosheid terecht gekomen. Samen met zijn moeder leefde hij van een bescheiden inkomen, en tot 2020 was er ook een schuldenlast. Vandaag leeft hij alleen met een inkomen van ongeveer 1100 euro. “Dat is voldoende om niet meer afhankelijk te zijn van voedselhulp, maar beperkt wel wat ik mag bijverdienen. Bij Villa Ooievaar ontvang ik slechts 1 euro per uur. Meer mag niet, anders stijg ik boven mijn barema. Vanaf mijn 65 wordt mijn uitkering omgezet naar een pensioen.

Ik was destijds heel blij dat ik voedselhulp ontving. Ik leerde ook omgaan met mensen, dat was gezond voor mij. Daarom wil ik ze niet loslaten. De vrijwilligers van Open Plaats en Villa Ooievaar en mijn lotgenoten van toen zijn mijn belangrijkste sociale contacten. Zonder hen zou ik eenzaam zijn.”

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.