Chloé ‘Kookt’ Lauwers start als Vlaamse ambassadrice van de Voedselbanken

Na 4 jaar neemt Chloé Lauwers de fakkel over van Sandra Bekkari als het Vlaamse gezicht van de Voedselbanken. Amper 24 is ze, en toch staat deze student geneeskunde al met de beide voeten in de ondernemingswereld. Als ‘Chloé Kookt’ kan ze rekenen op meer dan 80 000 volgers en bracht ze al twee kookboeken uit. 

De Belgische Voedselbanken zijn trots om deze inspirerende, jonge influencer te verwelkomen bij het team. Met een website en sociale mediaprofielen over koken, en een heldere kijk op gezonde en gevarieerde voeding, is Chloé de geknipte vrouw om een lans te breken voor het werk van de Voedselbanken. Daarmee treedt ze in de voetsporen van Sandra Bekkari. “Ik kende Sandra Bekkari al een beetje, we werkten eerder samen voor de lancering van een platform”, vertelt Chloé. “Sandra is voor mij een grote inspiratie. Ik ben heel blij dat ik de fakkel van haar mag overnemen.”

Lekker en gezond

De passie voor koken kwam bij Chloé al heel vroeg. “Ik heb leren koken van mijn oma, zij gaf me kinderkookboeken en we maakten pannenkoeken, milkshakes en gebakjes. In het middelbaar werkten mijn ouders tot laat, en toen kwam ik vaak thuis met honger. Dan ging ik zelf aan de slag, en dat vond ik leuk. Ik begon er steeds creatiever mee te zijn, zoals je vandaag kan zien. Maar daarnaast is koken gewoon ook heel dankbaar. Met lekker eten maak je mensen echt gelukkig, en da’s een drijfveer om het steeds opnieuw te doen. Ik doe het supergraag.”

Haar studies geneeskunde vindt Chloé daarbij helemaal complementair. “Geneeskunde gaat over gezondheid en zorg, en dat komt mooi terug in mijn recepten. Ik ben geboeid door de link tussen voeding en geneeskunde. Het is mijn droom om mijn kennis over beide in combinatie te ontplooien. Dat wordt dus zeker nog een thema, nadat mijn studies zijn afgerond.”

Iedereen kan koken

Momenteel focust Chloé volop op lekker en gevarieerd koken. Ze hoopt daarmee nu ook voor de begunstigden en vrijwilligers van de Voedselbanken een inspiratiebron te zijn. “Ik wil recepten delen en workshops geven aan de vrijwilligers, die zij op hun beurt kunnen delen met de begunstigden.  

Mijn boodschap is, en dat meen ik echt: wat ik kan, kan iedereen. Ik heb nooit een opleiding gevolgd om te leren koken. Mijn recepten zijn makkelijk en toegankelijk, en dat is mijn grootste sterkte. Iedereen kan ermee aan de slag om iets lekkers op tafel te zetten.”

Alles begint met kennis

“De meeste mensen hebben wel al eens over de Voedselbanken gehoord, maar weinigen weten er echt veel over”, merkt Chloé. “Ook ik zal door mijn engagement veel inzicht krijgen over armoede in België, en verhalen ontdekken van mensen in nood. 

Als ambassadrice wil ik die kennis op een toegankelijke manier delen, zodat de jonge mensen die mij volgen, leren hoe belangrijk de Voedselbanken zijn, en hoe iedereen gemakkelijk een steentje kan bijdragen. Ik vind het heel belangrijk dat we niet wegkijken, en beseffen hoe dichtbij armoede is. Als we echt kijken, zien we vooral dat die mensen ook jij of ik hadden kunnen zijn. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat de mensen die nood hebben aan voedselhulp, vaak ook studenten zijn.  

Ikzelf heb alle kansen gekregen, en daar ben ik erg dankbaar voor. Daarom wil ik nu heel graag iets teruggeven.”

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.