Inspiratiebrochure van en voor voedselinitiatieven

Eind 2022 deden 209.405 mensen een beroep op gratis voedsel via een van de 676 voedselverdeelpunten erkend door de Belgische Federatie van Voedselbanken (BFVB). Dit is een ongekend hoog aantal. De voedselverdeelpunten helpen mensen met gratis voedsel en soms ook met andere materiële hulp zoals kleding en hygiëneproducten.

Ondanks de noodzakelijke hulp die voedselverdeelpunten verschaffen en de enthousiaste inzet van de vrijwilligers gaat hun werk gepaard met een aantal problemen. Zo ervaren ontvangers van voedselhulp vaak stigmatisering en schaamte als ze in de rij staan om een voedselpakket op te halen. Bovendien beperkt de voedselhulp, soms nog aangeboden als een vooraf samengesteld pakket, de vrijheid van mensen om voedingswaren te kiezen op basis van individuele behoeften en voorkeuren, hun diëten en eetgewoonten.

Als antwoord op deze problemen zijn er steeds meer verenigingen die op alternatieve manieren voedsel verdelen, vanuit het idee de klanten meer vrijheid te bieden bij de keuze van de voedselproducten.

Lees meer in onze brochure

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.