Vereniging in beeld : Racynes

Van sociale kruidenier en sociaal restaurant tot klusjesdienst en organisator van handige workshops: vzw Racynes is één van de vele lokale aangesloten verenigingen bij de Voedselbank Provincie Luik die alles in het werk stelt om zo veel mogelijk kwetsbare mensen te helpen. Dankzij hun nauwe samenwerking met de Voedselbank verdelen ze ook heel wat gezonde voedingswaren aan mensen in nood. 

Wie zijn ze?

Wie vzw Racynes wil samenvatten in een paar woorden is eraan voor de moeite… Deze vereniging zonder winstoogmerk zet zich in voor sociale actie, jeugd, huisvesting en armoedebestrijding en werd door de openbare dienst van Wallonië erkend als Dienst voor Maatschappelijke Integratie (SIS) en als Vereniging voor de Bevordering van Huisvesting (APL). Ook werden ze door de stad Luik (ONE: Landelijk Bureau voor Kinderen) erkend als Huiswerkschool, waarbij ze kwetsbare jongeren begeleiden en motiveren tijdens hun scholing. Kortom, een multidisciplinaire vereniging met het hart op de juiste plaats!

Van sociaal project tot multidisciplinaire vereniging

Al sinds hun ontstaan in 2005 werd de werking van de vereniging steeds verder uitgebreid. Wat begon als een sociaal project waarbij men sociale steun wou combineren met zorg voor het milieu, groeide in 2008 uit tot een Dienst voor Maatschappelijke Integratie. Deze upgrade hadden ze te danken aan de aanleg van een collectieve moestuin en de introductie van een soepwagen, hiermee konden ze – toen nog op kleinere schaal – heel wat kwetsbare mensen gezond voedsel bieden tegen een lage prijs. 

2010 was het jaar waarin ze ook nog eens erkend werden als Vereniging voor de Promotie voor Sociale Huisvesting. Hierdoor konden ze als bijkomende activiteit ondersteuning bieden aan gezinnen of alleenstaanden die het moeilijk hadden om gepaste huisvesting te vinden. Dit doen ze vooral door het mee helpen ontwikkelen van betaalbare, sociale woonprojecten. Ook de vele nevenactiviteiten zoals bv.  IDESS - de klusjesdienst die noodzakelijke klusjes uitvoert bij minder kapitaalkrachtige mensen – maken dat ze voor heel wat kansarmen echt wel het verschil maken.

Samenwerking met de Voedselbanken: een bewuste keuze

Sinds 2013 werken ze nauw samen met de Voedselbank van de provincie Luik. Een bewuste keuze, zo blijkt, want door die samenwerking konden ze nog meer hulpbehoevenden voorzien van gezonde voedingswaren.

Caroline Lallemand, verantwoordelijke bij de sociale kruidenier van Racynes: “Onze samenwerking met de Voedselbanken verloopt optimaal. Zo mogen we om de week naar hun regionale vestiging in Luik om droge voedingswaren op te halen. Daarnaast krijgen we eens in de 2 weken een voorraad diepvriesproducten die ze op onze locatie in Haccourt bij Oupeye komen leveren. We zijn erg dankbaar voor de voedselgiften, zo kunnen we heel wat mensen in nood goed helpen.”

Fantastische vrijwilligers

Dat de vraag naar voedselhulp ook hier is toegenomen, is geen verrassing. Ook in deze regio merken ze nog altijd de impact van de coronacrisis en de steeds maar hogere levenskosten.

Caroline Lallemand: “De vraag naar hulp neemt elk jaar toe. Ook vorig jaar merkten we een serieuze stijging in het aantal mensen dat een beroep doet op onze vereniging. Als we de cijfers bekijken kunnen we zelfs spreken van een verdrievoudiging van het aantal hulpvragen de afgelopen jaren! Gelukkig kunnen we rekenen op onze vele vrijwilligers: zonder hun inzet en hulp zouden we dit allemaal niet voor elkaar krijgen. Momenteel zijn we met een team van 30 vrijwilligers, stuk voor stuk sociaal geëngageerde mensen met het hart op de juiste plaats. Samen zorgen ze voor het ophalen van de voedingswaren, het sorteren en de verdeling ervan. Ook in het sociaal restaurant werken we met een team vrijwilligers dat er telkens weer in slaagt om met bescheiden middelen een lekkere en gezonde maaltijd klaar te maken. We appreciëren hun hulp enorm en vinden het zeker niet vanzelfsprekend. Daarom nogmaals: dank je wel aan alle vrijwilligers! Samen vechten we tegen honger en sociale uitsluiting!”

Foto 3.jpg

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.