Vereniging in de kijker: Contactcentrum Deinze

Niet alleen in grootsteden is er een stijgende vraag naar voedselhulp, ook in kleinere centrumsteden zoals het Oost-Vlaamse Deinze komen steeds meer mensen in financiële problemen. De hoge levenskost zorgt er vaak voor dat gezonde voeding jammer genoeg geen prioriteit is… Gelukkig zijn er heel wat verenigingen die hen een broodnodig duwtje in de rug geven. Eén van hen is het Contactcentrum in Deinze, zij werken nauw samen met de Voedselbank Oost-Vlaanderen in Eke.

Al 50 jaar hulp aan mensen in nood

De vzw Contactcentrum Deinze werd in 1973 – het jaar van de oliecrisis – opgericht en bestaat dus 50 jaar! In de beginjaren lag de nadruk op het sociaal en juridisch begeleiden van hulpbehoevende gezinnen maar na verloop van tijd kwam er ook het verdelen van voedselhulp bij, een activiteit die door de jaren heen alleen maar belangrijker werd. Momenteel is de bedeling van gezonde voedingswaren hun hoofdactiviteit en zijn ze één van de vele lokale aangesloten verenigingen bij de Voedselbank Oost-Vlaanderen. Samen proberen ze zo veel mogelijk hulpbehoevende mensen in Deinze te helpen.

Meer dan voedsel alleen

Vanuit de locatie aan de Neerleie in hartje Deinze worden de voedselbedelingen zo efficiënt mogelijk georganiseerd.

Piet Delanote, verantwoordelijke Contactcentrum: “De voedselbedelingen vinden plaats op onze hoofdlocatie, een schoolgebouw waar we gebruik mogen maken van het gelijkvloers. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, werken we alleen op afspraak. Hulpvragers kunnen via een digitale agenda maandelijks een afspraak inboeken en kunnen dan op het afgesproken tijdslot langskomen om hun pakket op te halen. Zo vermijden we wachtrijen en onnodige drukte in het Contactcentrum. Voor 70% van de hulpbehoevenden werkt dit systeem prima. Uiteraard kan iemand die niet digitaal onderlegd is ons natuurlijk nog altijd telefonisch contacteren! Naast het verdelen van voedsel proberen we trouwens ook 2x per jaar kledij te verdelen aan kinderen tot 14 jaar en een pakket schoolgerief te schenken aan scholieren in een kwetsbare thuissituatie.

Ophaling en bewaring

Net als bij andere aangesloten verenigingen stellen ze ook hier gezonde voedselpakketten samen die zijn aangepast aan de grootte van het gezin. Die bestaan uit een mix van verse groenten en fruit, droge voeding en diepvriesproducten. Idealiter kan een hulpbehoevende hiermee zo’n 10 tot 15 dagen mee verder. Het Contactcentrum haalt maandelijks voedingswaren op in de Voedselbank Oost-Vlaanderen in Eke, dit gaat dan vooral om droge voeding, verse producten en diepvriesvoeding. Dankzij de koelkasten en diepvriezers op onze locatie kan het Contactcentrum alles op een correcte en veilige manier bewaren. Daarnaast mogen vrijwilligers meerdere keren per maand langsgaan bij lokale supermarkten om overschotten op te halen. Ook kopen ze - met dank aan de financiële schenkingen van de vele, gulle sympathisanten - zelf verse groenten en fruit aan in lokale voedingswinkels. 

Alleen op afspraak

Door hulpvragers op afspraak te laten komen, kan er bijzonder efficiënt gewerkt worden: zo wordt de voedselbedeling gespreid over 4 à 5 dagen per maand en dat telkens van 8u ’s ochtends tot 19u30 ’s avonds. Hierdoor kunnen alleenstaande mensen die overdag werken alsnog hun voedselpakket ophalen. Ook voor de vele vrijwilligers is dit een goed systeem: hierdoor kunnen ze makkelijk op voorhand hun planning opmaken en langskomen wanneer het echt nodig is. De voedselbedeling gebeurt meestal met 2 of 3 vrijwilligers die in shiften werken van 3 tot 3,5 uur. 

Stijgende vraag, maximale inzet

Ook bij het Contactcentrum merken ze dat de vraag naar voedselhulp steeds groter wordt. 

Piet Delanote: “Momenteel doen zo’n 225 gezinnen beroep op onze hulp, dat komt neer op zo’n 650 personen in totaal. Wanneer we naar de cijfers kijken, merken we toch een opvallende toename op. Niet onlogisch natuurlijk met de crisis en de oorlogssituatie in Oekraïne… Dankzij onze grote groep gemotiveerde vrijwilligers – 60 in totaal – doen we ons uiterste best om zo veel mogelijk mensen te helpen.”

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.