Voedselbank West-Vlaanderen

Van werken bij een klassieke bank naar werken voor de Voedselbanken, die overstap maakten Ignace en Claudette. Vandaag zijn ze allebei gedelegeerd bestuurder van de West-Vlaamse Voedselbank in Kuurne en staan in voor de dagelijkse coördinatie. 

“Bij de bank waar ik werkte werd in 2002 een afdeling gesloten, waardoor ik op m’n 54e al op brugpensioen ging”, vertelt Ignace. “Ik was ook lid van Lions Kortrijk, die deze Voedselbank oprichtte in 1989. Ik zat nog vol positieve energie en die wilde ik in de Voedselbank investeren.” 

Ignace overtuigde ex-collega Claudette om in zijn spoor te volgen. Claudette: “Mijn job was stopgezet en enkele jaren later overleed mijn man. Tegelijk kampte de Voedselbank met steeds meer administratie. Ik nam dat werk op in 2008. Het sociale contact en de zinvolle tijdsbesteding gaven me veel zuurstof, ik leefde er echt van op!”

Opnieuw collega’s maar nu als vrijwilligers, zijn Claudette en Ignace dagelijks op post. “Ook in West-Vlaanderen zijn er steeds meer behoeftigen”, weet Claudette. “Kwaliteit blijft de norm, en dat brengt strenge eisen rond tracering en voedselveiligheid met zich mee. Een pak administratie, dus. We helpen in West-Vlaanderen 14 000 mensen per jaar en verdelen soms wel 250 000 kilo voedsel per maand, allemaal manueel.”

Ignace beaamt. “We herverdelen in West-Vlaanderen 2.000.000 kilo voedsel per jaar, uitsluitend met vrijwilligers. Een heel positieve en gemotiveerde ploeg. Je kiest als vrijwilliger zelf hoeveel tijd je investeert, en het sociale contact is de kers op de taart. Klinkt goed, toch?”

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.