Gaëtane Janssens, Verantwoordelijke bevoorrading

Gaëtane Janssens werkt al sinds 2014 als vrijwilliger voor de Federatie. Daar is ze verantwoordelijk voor de bevoorradingsdienst. Dat doet ze drie dagen per week. We klopten bij haar aan om te vragen wat haar vrijwilligerswerk inhoudt, en hoe ze het werk de voorbije jaren zag veranderen.

“Ik ben in contact met bedrijven die ons voedseloverschotten schenken, dat zijn er heel wat. Er zijn vaste donateurs, maar ook nieuwe bedrijven ontdekken ons en willen op een solidaire manier voedselverlies tegengaan. Daarnaast organiseer ik ook mee de stockage, de verdeling en het transport.” 

Gaëtane staat dus niet rechtstreeks in contact met de minderbedeelden. Toch weet ze heel goed voor welke uitdaging de Voedselbanken tegenwoordig staan. “Om de twee weken verdeel ik alles wat we in stock hebben naar de regionale Voedselbanken. Dan stuur ik volle vrachtwagens de baan op met soms wel 400 palletten voedsel; dat maakt de omvang van het armoedeprobleem wel heel concreet.”

Minder voedsel, meer mensen in nood

Hoe ziet Gaëtane de evolutie van de voorbije jaren? “We ontvangen sinds 2022 minder voedsel, omdat de verkoop van voedseloverschotten door de crisis een bloeiende business is geworden voor diverse start-ups. Door de verhoogde energiekosten stockeren de producenten ook minder en produceren meer op bestelling. Ook daar zijn dus minder overschotten. Helaas zijn er tegelijk steeds meer mensen die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen en bij de Voedselbanken aankloppen. Daarom moeten we voeding aankopen, en spelen de donaties van geld en de subsidies een steeds grotere rol. Dat was voor COVID nooit het geval: we ontvingen gratis voedsel en dat distribueerden we, van aankopen was er geen sprake.”

Die aankopen laten daarentegen wel toe om nog meer aandacht te besteden aan gezonde voeding. 

Kwaliteit en eerlijke verdeling

De Voedselbanken groeien snel. Waar de bevoorradingsdienst in 2014 nog door 1 vrijwilliger werd gerund en er wekelijks 1 of 2 voedseldonaties waren, is er vandaag een klein team nodig om het aanbod van donaties dagelijks te verwerken en beantwoorden. De solidariteit is dus groot. Tegelijk is het verbazingwekkend hoeveel gezonde voeding door foutjes in de verwerkingsketen verloren dreigt te gaan. “Het is soms ongelooflijk welke voeding riskeert om verspild te worden. Zo ontvingen we al eens 200 palletten perfect gezonde fruitpap, omdat er een biolabel stond op de verpakking, terwijl men bij vergissing geen biologishe  appels had gebruikt. Als de verpakking onvoldoende in overeenstemming is met de Belgische wetgeving, vragen wij aan de schenker de nodige specificaties van het produk op  zoals ingrediënten en allergenen. Dan maakt onze quality manager een nieuw label voordat alles wordt herverdeeld.”

Ook voor de correcte verdeling van de voeding over de 9 Regionale Voedselbanken is Gaëtane mee verantwoordelijk. “Dat gebeurt in functie van het aantal minderbedeelden dat aanklopt bij de aangesloten verenigingen. Zij geven dit door aan de regionale Voedselbanken, en wij komen aan die vraag zoveel mogelijk tegemoet. Wat ook meespeelt, is het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. Vlaanderen is veel welgestelder omdat de levensmiddelenindustrie hier veel meer gevestigd is; veel verenigingen ontvangen er al heel wat donaties van winkels uit de buurt. Daarom zien we soms dat de minderbedeelden die bij pakweg West- of Oost-Vlaanderen of Doornik aankloppen, meer voeding per persoon kunnen ontvangen dan in Charleroi, Luik of Namen, waar er geen lokale bevoorrading is. Dat onevenwicht proberen we te vermijden.”

Word jij ook vrijwilliger bij de Voedselbanken? Ontdek onze vacatures!

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.