Vzw Open Plaats in Gent

Een plek waar iedereen in nood terechtkan, dat is de vzw Open Plaats. De vereniging ligt in het hartje van de Brugse Poort, een levendige en multiculturele wijk in Gent. Hier komen 48 verschillende nationaliteiten over de vloer. De wereld in een notendop.

In de 2 kringwinkels, het magazijn en de sociale dienst zijn zo’n 150 vrijwilligers aan de slag. Hun missie: meer circulaire economie, meer sociale tewerkstelling, minder armoede en minder eenzaamheid.  

Ria is al 3 jaar vrijwilligster. “Iemand zei me: “Ge voelt dat ze hier tijd hebben voor u. Dat ge graag gezien wordt.” Dat vind ik echt waardevol. De problemen van mensen in armoede hebben mij altijd geraakt. Als een uitkering te laag is om de basiskosten te financieren, verwijst het OCMW mensen door voor bijkomende steun. Elke besparing helpt om het einde van de maand te halen. Wij bieden kansen, vriendschap en steun.”

Tine is sinds 2016 directeur van Open Plaats. “Met onze voedselsteun bereiken we wekelijks zo’n 400 personen. Steeds meer mensen worden doorverwezen voor steun ‘tot na Corona’. Ook daklozen kunnen bij ons terecht voor een voedselpakket. De voedselbedeling is een tijdelijke hulp, maar door de crisis komen de mensen langer. In 2019 bedeelden we 10 309 voedselpakketten. Dit jaar werd die kaap in oktober al gehaald.”

Ria blijft vastberaden. “De medewerkers en vrijwilligers steunen de mensen zodat ze hun eigenwaarde terugvinden. Opnieuw hoop krijgen. Ik noem dat hoopverlening. Het is veel meer dan enkel voedsel. Je deelt in lief en leed.”

Word ook vrijwilliger in jouw buurt: https://www.foodbanks.be/nl/help-mee/word-vrijwilliger

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.