Lidl springt bij na hulpkreet Voedselbanken en schenkt vervroegd 100.000 euro

TUSSENTIJDSE OPBRENGST VAN ‘GOOD TASTE, ZERO WASTE’-INITIATIEF BRENGT MEER DAN 16.000 MAALTIJDEN OP VOOR VOEDSELBANKEN

Vrijdag 9 september 2022 - Lidl schenkt reeds een eerste deel goederen ter waarde van 100.000 euro aan de Belgische Federatie van de Voedselbanken, na een alarmerende oproep tot donaties. De Voedselbanken vrezen immers voor een groot tekort dit najaar, gelet op een huidige stijging van 15% in de vraag naar voedselhulp. De steunbijdrage van Lidl is meer dan welkom, nu de nood het hoogst is. Met dit bedrag kunnen de Voedselbanken meer dan 16.000 maaltijden aanbieden aan de mensen die alle hulp kunnen gebruiken de komende weken.

De schenking komt geheel uit de tussentijdse opbrengst van ‘Good Taste, Zero Waste’, een initiatief van Lidl waarbij klanten bijna vervallen en licht beschadigde producten aan bodemprijzen kunnen kopen en zo ook voedselverspilling tegengaan. De opbrengst van ‘Good Taste, Zero Waste’ gaat integraal naar de Voedselbanken. Zo werd voorbije jaren al voor meer dan 600.000 euro geschonken en vermeed Lidl 5.000 ton voedselverlies.

De stijgende energie- en voedselprijzen zetten de koopkracht van de Belgen onder druk, waardoor steeds meer mensen genoodzaakt zijn beroep te doen op de Belgische Voedselbanken. In juni 2022 klopten 15% meer mensen aan bij de Voedselbanken voor voedselhulp in vergelijking met een halfjaar eerder. Na een alarmerende oproep van de Voedselbanken komt Lidl de vraag naar extra donaties tegemoet met een vervroegde schenking van de opbrengst van haar ‘Good Taste, Zero Waste’-initiatief, goed voor 100.000 euro. Met dit bedrag kunnen de Voedselbanken zeker 16.000 maaltijden bieden.

Gezien de momenteel sterk toenemende vraag en het stagnerende tot dalende aanbod, is deze schenking bijzonder welkom. Namens de Belgische Voedselbanken en de aangesloten verenigingen wens ik dan ook het Lidl management en de medewerkers oprecht te danken voor het mooie initiatief. Het getuigt van een daadwerkelijk sociaal en duurzaam engagement van Lidl in België”, aldus Jef Mottar, voorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken.

Good Taste, Zero Waste: voedselverspilling tegengaan én geld inzamelen voor de Voedselbanken.

Het bestrijden van voedselverspilling vormt één van de doelstellingen van Lidl’s duurzaamheidsstrategie. Concreet startte de supermarktketen in 2019 met ‘Good Taste, Zero Waste’ als deel van haar strategie om voedselverspilling met 50% te verminderen tegen 2025. Producten die in de winkelrekken blijven liggen omdat de vervaldatum dezelfde dag is of omdat de verpakking licht beschadigd is, biedt Lidl via pakketten aan bodemprijzen aan:

€1 voor een doos gevuld met een mix van 3kg groenten en fruit en €1 voor droge producten met licht beschadigde verpakking
€0,50 voor alle soorten vlees, vis en gebak met ‘vandaag’ als vervaldag
€0,20 voor zuivelproducten en verse producten zoals gemengde salades

Meer dan 100.000 maaltijden sinds de start.

De opbrengst van het ‘Good Taste, Zero Waste’-initiatief gaat integraal naar de Belgische Federatie van de Voedselbanken, waarmee de organisatie voedselpakketten voorziet voor behoeftigen.

Sinds de start van het project in 2019 heeft Lidl met ‘Good Taste, Zero Waste’ al 602.673 euro kunnen schenken aan de Voedselbanken, wat overeenstemt met meer dan 100.000 maaltijden. Daarbovenop kon Lidl dankzij de verkoop van die voedselpakketten in totaal al zo’n 5.000 ton voedselverspilling vermijden.

“Lidl draagt de Voedselbanken een warm hart toe en we zijn verheugd om met de opbrengst van ons ‘Good Taste, Zero Waste’-initiatief te kunnen bijdragen aan de grote vraag naar voedselhulp. De winkelmedewerkers bij Lidl engageren zich dagelijks om goedgevulde ‘Good Taste, Zero Waste’-pakketten voor te bereiden voor verkoop. Het is mooi om zien hoe deze dagelijkse initiatieven, zowel van medewerkers als klanten, resulteren in een mooie schenking die een wezenlijk verschil maakt.“, aldus Isabelle Colbrandt, woordvoerster Lidl België & Luxemburg

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.