Chloé 'Kookt' Lauwers (24) is nieuw gezicht van de Voedselbanken - Als influencer wil ik mijn platform voor het goede doel gebruiken

Na Sandra Bekkari is influencer en hobbykok Chloé 'Kookt' Lauwers (24) het nieuwe gezicht van Voedselbanken in Vlaanderen. In aanloop van de Internationale Dag van de Vrijwilliger ging ze zelf de handen uit de mouwen steken bij de Voedselbank in Antwerpen. "Ik ga zelf ook kookworkshops geven, want niet iedereen weet hoe je met bijvoorbeeld spruiten of witloof aan de slag gaat."

Sander Bral, Primo Magazine

De Belgische Federatie van Voedselbanken strijdt tegen honger en voedselverspilling in ons land. De Federatie organiseert negen regionale Voedselbanken in ons land die verantwoordelijk zijn voor de herverdeling van voedsel aan lokale verenigingen, die op hun beurt de voedselpakketten kosteloos bedelen aan behoeftigen. Vorig jaar werd 23.036 ton voeding ingezameld door 386 vrijwilligers en nog eens 34 mensen met een sociale tewerkstellingscontract. 209.450 (!) mensen kregen in 2022 maandelijks hulp via Voedselbanken.

Sinds kort is Chloé Lauwer (24) uit Antwerpen de nieuwe ambassadrice van Voedselbanken. Ze studeert geneeskunde aan KU Leuven en is bekend als influencer en hobbykok met haar kanaal 'Chloé Kookt'. "Dit project sprak me enorm aan", benadrukt Chloé. "Als influencer heb ik verschillende campagnes lopen maar ik ben blij dat ik mijn platform nu ook belangeloos kan inzetten, voor het goede doel. Zeker omdat het over voedsel gaat, is dit echt iets voor mij, een enorm mooi project om te steunen."

Wat kan je doen?

Chloé ging naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vrijwilliger zelf een kijkje nemen in Mortsel, de Voedselbank voor de provincie Antwerpen. "We zijn uiteraard op zoek naar meer vrijwilligers, want jammer genoeg moeten er meer en meer mensen beroep doen op Voedselbanken. Maar we beseffen ook wel dat niet iedereen de tijd kan vinden om wekelijks of zelfs maandelijks te komen helpen. Als gezicht van Voedselbanken is het dan ook mijn taak om heel duidelijk te maken op welke andere manieren mensen kunnen helpen.

Zo mogen particulieren niet rechtstreeks voeding doneren aan Voedselbanken, maar wél aan de lokale organisaties en verdeelpunten die de voedselpakketten verdelen. Ga je bijvoorbeeld op vakantie? Doneer je voeding dan aan een verdeelpunt voor je vertrekt", zegt Chloé. "Of is je baby zijn luiers ontgroeid? Laat maar komen. Het zijn dat soort kleine gestes waardoor je al heel veel kan betekenen."

Ook Delhaize-supermarkten steunt Voedselbanken. Aan de kassa's van de supermarkt vinden bezoekers extra barcodes van drie, zes of negen euro. Daarmee kan je één, twee of drie maaltijden voorzien voor mensen die de Voedselbank bezoeken. "Dat wist ik zelf ook niet", zegt Chloé. "Een boodschap om te verspreiden aan iedereen."

Workshops

Chloé geeft als ambassadrice ook kookworkshops, niet enkel aan de behoeftigen maar ook de vrijwilligers van Voedselbanken. "Zo zijn er wel wat mensen van buitenlandse origine die bepaalde producten als spruiten of witloof niet kennen, via de workshops laten we zien wat je met dat soort producten precies kan doen."

Chloé heeft zelf ook met mensen kunnen spreken die beroep doen op Voedselbanken. "Ik heb vooral geleerd dat iedereen in zo'n situatie terecht kan komen. Zo is er het verhaal van een man wiens boekhouder er met zijn fortuin vandoor was gegaan. De ene dag reed hij nog rond in een sjieke Mercedes, de volgende stond hij aan te schuiven bij de Voedselbank."

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.